Norsk Miniatyrhund Klubb

 

Tibetansk spaniels historie i Norge

Skrevet av Karin Olsen

 

I 1974 startet Arvo og Solveig Smedstuen (kennel Dea Divina) med Tibetansk Spaniel ved å ta inn to tisper fra Strømkarlens kennel i Sverige. Det var Strømkarlens Dea Divina som ble Norsk og Svensk CH, og Strømkarlens Puccinella.

Samme året tok Rune Lerudsmoen (kennel Rumens) inn ca. ti hunder fra Sverige og Finland.

Det var Zuzette som ble Norsk og Svensk CH, og Zonatha oppdrettet av M.Lundgren, Sverige. Zalamander of Zlazano oppdrettet av Mrs. Kangassalo i Finland som ble Nordisk CH. samt INT. NORD CH Zeva of Zlazano. Det var også to fra Mr.and Mrs Strandbrink ( kennel Pallywoods ), Pallywoods Chanda og Pallywoods Jinga. De tok også inn fra England Dilwel Doris.

Etter Zalamander kom det fire NCH. , Rumens Maili hvor mor var Dilwell Doris, Rumens Morning Mette Star hvor Zuzette var mor og Rumens Martin hvor Pallywoods Chanda var mor og Rumens Mai Zeva hvor mor var Zeva of Zlazano.

Etter Ch Eulyn Impney og CH Zeva kom også NORD CH Rumens Movie Monty Star og NUCH Rumens Mia.

I 1975 tok Solveig Berg (kennel Bergenova) inn en tispe og en hanne fra Sverige. Tispen Eicie-Ka-Gawa som ble Norsk og Svensk CH.

Berit Mørk (Muskokas kennel) importerte Braeduke Pinuri som fikk sitt første valpekull i 1979. Fra dette kullet kom NUCH Muskokas Piro Piccolo hvor far var Ch A-Bra-Ham.

Piro Piccolo var den første Norskoppdrettede Tibetanske Spaniel som ble gruppevinner på en International utstilling i Oslo i desember 1980.

Videre utover i 80 tallet ble interessen for rasen stor og det var mange som innførte hunder fra England, Sverige og Finland. Antall registrerte valper steg betraktelig og på 1990 tallet var Tibetansk Spaniel blitt en stor rase i NKK. I 2005 nådde den en rekord i antall registrerte kull med 188 hvor det var 631 valper.

På utstillinger kunne det være opp imot 100 påmeldte hunder på 90 tallet. Dette har avtatt noe i ettertid men i 2004 på Tibbe spesialen var det igjen 83 påmeldte.

På slutten av 80 og begynnelsen av 90 tallet var det INT.N.S. CH NV 90 Vicita´s Hopefull som hadde sin storhetstid.

Han var etter Sharbonne Rampan For Toydom og INT.NORD N.S.CH Tuyet Su-Zi from Sharbonne. Eiere Beate og Kjell Kverndokken. Oppdretter Wenche Enger. Han ble mestvinnende Tibbe i 2 år.

Mestvinnende Tibbe gjennom alle år i Norge er INT.NORD CH. NV 91-94-95-97-99-00 NORD V 98 Sagaland´s Z-Mar-Tell etter INT.NORD CH A-Bra-Ham og Sagaland´s Sa-Ke. Eiere og oppdrettere: Gerd og Kjell Strand. Hun var Norges mestvinnende i 6 år og vant grupper og BIS plasseringer både her hjemme, i Sverige og i Danmark. Hun døde 15 år gammel i 2005.

En annen Sagaland´s hund som har gjort det utrolig bra i utstillingsringen er INT.NORD CH NV 00 NORD V 00-02 Sagaland´s Mescal etter INT NORD CH Bio-Bios Baron Von Sagaland og Sagaland´s Yv-Et-Te. Han er også mange ganger Gruppe og BIS plassert i Scandinavia og har vært mestvinnende Tibbe i 5 år. I år 2001 ble han kåret til Norges beste avelshund over samtlige raser i landet. Han er også eneste Tibetanske Spaniel her i Norge som har blitt BIS på NKK utstillinger.