Norsk Miniatyrhund Klubb

DNA Test PRA 3 - Resultater

OBS!!!!

Dessverre er AHT lagt ned, så det er ikke mulig å få gjort DNA test av PRA3 der. Jeg vet at noen har testet på dette laboratoriet, så det er mulig å prøve der. Om dette laboratorie blir godkjent av NKK vet jeg ikke ennå, men det vil bli godkjent av Raseklubben inntil videre. Vi kommer tilvake med flere opplysninger etter hvert.

Her er linkadresse >> MyDogDNA

 

AHT Animal Health Trust i England har nå klart å lokalisere et PRA - Progressiv Retinal Atrofi - gen på Tibetansk Spaniel. Det genet som er lokalisert kalles for PRA-3. AHT mener at det finnes minst ett til gen som kan forårsake PRA.

Det er viktig at vi Tibetansk Spaniele eiere støtter opp om det gjennombruddet som har vært når det gjelder PRA, og på denne måten også støtter opp om avlsarbeidet for rasen. Fra 8 juli 2013 er det mulighet for å bestille denne testen fra AHT. Den vil koste 48 £ pr test. Det kan være muligheter å få til rabattordninger, om en er flere som slår seg sammen. Ved bestilling av testen, vil materialet (svaber + skjemaer) komme i posten i løpet av ikke så lang tid. Dette må tas med til veterinær, som bekrefter på skjemaet at id nummeret samsvarer med den hunden som tar testen. Dette genet som nå er funnet, PRA 3, regnes med å dekke ca 60 % av mutasjonene som forårsaker PRA.

I og med at PRA3 "kun" dekker 60 %, er det viktig at vi fortsetter med å øyenlyse hundene våre da det kan finnes andre mutasjoner. Det er også viktig for å avdekke andre øyensykdommer som bl.a katarakt, øyehår, entropion osv.

Vi oppfordrer alle Norske til å registrere resultatet i NKK. Skjema kan tas ut på "min side" på DogWeb. Vi vil i tillegg registrere resultatene her på Hjemmesiden vår. Det vil bli lagt ut etter hvert som resultatene kommer. Vi håper derfor at de fleste av dere vil sende inn kopi av svaret dere får fra AHT.

.

Registrerte DNA test resultater

 

NORWAY           SWEDEN            DENMARK           FINLAND          

Av Per-Ole Stnman, Finland.

Oppdatert 06.04.2023

 

  

Forklaring av resultatene

.

CLEAR Hunden er fri. Den bærer ikke PRA3 genet, og kan ikke gi det videre til avkom.

CARRIER → Hunden er bærer av PRA3 genet, men blir ikke syk av det.

Den kan brukes i avl mot en som er CLEAR (fri). Avkommene kan få genet, men de vil ikke bli syke.

AFFECTED → Hunden har sykdommen PRA3, og vil bli blind. Den skal ikke brukes i avl.

.